Retinol: Sve o najpopularnijem anti-aging sastojku

Retinol: Sve o najpopularnijem anti-aging sastojku

 

Retinol je jedan od najvanijih sastojaka u svetu dermatologije i kozmetike kada je reo ouvanju zdravlja koe i prevenciji znakova starenja. Ovaj derivat vitamina A ima izvanredna svojstva koja mogu poboljati teksturu koe, smanjiti pojavu bora i finih linija te doprineti mladalakom izgledu koe.

 

 

to je retinol? 

 

Retinol je oblik vitamina A koji se koristi u kozmetikim proizvodima za negu koe. On deluje tako to podstie proizvodnju kolagena, smanjuje pojavu hiperpigmentacija i podstie obnovu elija koe. Osim toga, retinol je poznat i po svojoj sposobnosti da smanji pojavu mitesera i akni.

 

Oblici retinola 

 

 

Kada govorimo o retinolu, vano je razumeti razliite oblike u kojima se ovaj sastojak moe pojaviti u kozmetikim proizvodima:

  • Retinol: Ovo je naješći oblik retinola koji se koristi u kozmetikim proizvodima za negu koe. Retinol je derivat vitamina A i dostupan je u razliitim koncentracijama, od blagih do jaih formulacija.

  • Retinaldehid: Ovaj oblik retinola je aktivniji od retinola i moe pruiti bre rezultate. Retinaldehid se esto preporuuje osobama s osetljivom koom jer je manje iritantan za kou.

  • Retinska Kiselina (Tretinoin): Retinska kiselina, poznata i kao tretinoin, je najjai oblik retinola i esto se koristi u medicinskim kremama za tretiranje akni, hiperpigmentacija i znakova starenja.

Retinil Palmitat: Ovo je derivat retinola koji se koristi u kozmetikim proizvodima, ali je manje potentan od samog retinola. Retinil palmitat je pogodniji za osobe s osetljivom koom.

 

Kako odabrati pravu koncentraciju i oblik retinoida?

Kada je u pitanju odabir prave koncentracije i oblika retinoida za vau kou, vano je uzeti u obzir vae iskustvo s ovim sastojkom, kao i tip i stanje vae koe. Evo nekoliko saveta za odabir prave koncentracije retinoida:

  • Za poetnike i osetljivu kou: Ako nikada niste koristili retinoide ili imate suvu i osetljivu kou, preporuuje se odabir retinola u nioj koncentraciji, između 0,01-0,03%. Ovi blai oblici retinola pruaju manji rizik od iritacije, to je posebno vano za osobe s osetljivom koom.

  • Za one sa iskustvom i problematinom koom: Ako veimate iskustva s retinoidima ili aktivnim sastojcima i imate probleme poput neujednaenog tena i teksture koe ili primeujete prve znakove starenja, moete odabrati retinol u srednjoj koncentraciji, između 0,03-0,2%. Ovi obliciretinola pruaju poboljanje teksture i tonusa koe te mogu pomoi u smanjenju znakova starenja.

Za napredne korisnike i specifične probleme kože: Ako ste veiskusan korisnik retinola i imate specifine probleme poput dubokih bora i neujednaenog tona koe, moete razmotriti upotrebu retinola u viim koncentracijama, između 0,3-1%, ili proizvoda koji sadre retinal. Ovi jai oblici retinola pruaju intenzivnije rezultate u borbi protiv znakova starenja i poboljanju teksture koe.

 

 

Kako uvesti retinol u vau negu koe?


Pre nego to zaponete s korišćenjem retinola, vano je razumeti kako pravilno uvesti ovaj sastojak u svoju rutinu nege koe:


Postupno uvo
đenje: Ponite s niim koncentracijama retinola i postepeno poveavajte jainu kako bi koa imala vremena da se prilagodi.
Pravilna primena: Retinol je najbolje koristiti uve
e jer je fotosenzitivan. Koristite ga kao deo veernje rutine nege koe.
Nanesite na suvo lice: Pre nano
enja retinola, uvek osigurajte da je vae lice suvo i isto. Moete koristiti lagani tonik ili hidratantnu kremu pre nanoenja retinola kako biste smanjili eventualnu iritaciju.
Koristite SPF: Budu
i da retinol moe poveati osjetljivost koe na sunce, vano je redovno koristiti proizvode s visokim SPF-om tokom dana.

 

 

Prednosti korišćenja retinola

Korišćenje retinola u vaoj rutini nege koe moe doneti niz prednosti:

  • Smanjenje bora i finih linija: Retinol podstie proizvodnju kolagena, to moe smanjiti vidljivost bora i finih linija.

  • Poboljana tekstura koe: Redovno korišćenje retinola moe dovesti do glatke i ujednaene teksture koe.

  • Smanjenje hiperpigmentacija: Retinol moe pomoi u smanjenju tamnih fleka i hiperpigmentacija, pruajui vam svetliju i ravnomerniju kou.

  • Borba protiv akni i mitesera: Retinol moe smanjiti pojavu akni i mitesera tako to pomae u išćenju i dezinfekciji pora.

    to jotrebate znati pri odabiru retinola?

page2image38208736 page2image38210192 page2image38212064 page2image38211024
  • Mogua iritacija ili isuivanje: U poetku, retinoidi mogu izazvati iritaciju ili isuivanje koe. U tom sluaju, preporuuje se smanjenje uestalosti korišćenja proizvoda.

  • Purging efekt: Moe izazvati proišćavanje koe, to znai da se mogu pojaviti privremenea pogoranja stanja koe tokom prvih nekoliko nedelja korišćenja. Ovaj efekt obino traje oko mesec dana.

  • Pravilna koliina: Vano je ne preterivati s koliinom proizvoda. Uobiajeno, jedna pumpica proizvoda dovoljna je za celo lice.

  • Ogranienja primene: Ne sme se koristiti na podruju oko oiju, osim ako proizvod nije specifino formulisan za to podruje.

Kombinacija s drugim sastojcima: Najbolje je koristiti retinoide u kombinaciji s antioksidansima i sastojcima koji jaaju konu barijeru i umiruju kou, kako bi se umanjile mogue iritacije i poboljala uinkovitost.

NassifMD Hydro-Gel sa hijaluronskom kiselinom i retinolom

NaNassifMD Hydro-Gel, poznat i kao NassifMD Hydro-Gel, predstavlja inovativni serum za negu koe koji sadri hijaluronsku kiselinu i retinol. Ovaj jedinstveni proizvod formulisan je s revolucionarnom Hy-Retin tehnologijom, koja omoguava da retinol bude vezan za hijaluronsku kiselinu.

  • Ključni sastojci:

  • Hy-Retin - Retinol vezan za hijaluronsku kiselinu koja se topi u vodi visoko je uinkovit, ali ne isuuje i ne iritira kou. Pomae u poboljanju izgleda finih linija i bora, poboljava hidrataciju koe, pozitivno utie na teksturu koe, pomae u smanjenju vidljivosti pora i sjajnijem izgledu koe.

  • AcquaCell - Prirodni kompleks iz lubenice, soiva i jabuke koji pomae poveati hidrataciju koe.

  • Amiperfect ER - Proišćeni ekstrakt zimzelene mente prirodni je molekul salicilne kiseline koja pomae u poboljanju izgleda finih linija i bora, zaglađuje teksturu koe i poboljava sjaj kodok uklanja viak sebuma.

  • Voda od ruzmarina - Pomae u zatezanju koe i poboljava elastinost i obnavljanje elija kako bi fine linije i bore bile manje uoljive. Takođe umiruje i smiruje kou.

  • Aloe vera - Deluje kao antioksidans i ima protivupalna svojstva za smirivanje koe.

    Prednosti:

  • Hidratacija: Hijaluronska kiselina dubinski hidrira kou, pruajui joj oseaj sveine i elastinosti.

  • Anti-ageing: Retinol, sa Hy-Retin tehnologijom, deluje na smanjenje vidljivosti finih linija i bora, podstiui obnovu elija koe.

  • Revitalizacija: Formulacija na bazi vode osigurava brzu apsorpciju, pruajui osveavajui i revitalizujui oseaj na koi.

  

Kako Koristiti:

 


Nanesite
Hydro Gel na istu kou lica i vrata ujutru i/ili uvee. Neno umasirajte dok se potpuno ne upije. Za najbolje rezultate, koristite redovno kao deo vae dnevne i none rutine nege koe.

NassifMD Hydro-Gel sa Hy-Retin tehnologijom je idealan izbor za sve koji ele hidriranu, blistavu kou. Ovaj inovativni serum kombinuje snagu hijaluronske kiseline i retinola, pruajui dubinsku hidrataciju i anti-ageing efekte, otkrivajui zdravu i sjajnu kou iz dana u dan.

Retinol je snaan sastojak koji moe znatno poboljati zdravlje i izgled vae koe. Pravilna upotreba retinola kao dela vae rutine nege koe moe vam pomoi u postizanju zdrave, mladalake i blistave koe. Uvek se posavetujte s dermatologom pre poetka korišćenja retinola, posebno ako imate osetljivu kou ili postojee dermatoloke probleme.

page4image38016912