Šta su peptidi u kozmetici? Tajni sastojak za zdravu, mladalačku kožu

Šta su peptidi u kozmetici? Tajni sastojak za zdravu, mladalačku kožu

 

Peptidi su sastojak koji treba da tražite u preparativnoj kozmetici. Ako još uvek ne koristite peptide u svakodnevnoj nezi, posebno ako ste stariji od 35 godina, ovaj članak je za vas! Naučićete sve što treba da znate o peptidima, plus najefikasnije načine da ih uključite u svoju dnevnu rutinu.

Nastavite da čitate da biste saznali:

 

Šta su peptidi?
Šta su peptidi u kozmetici?
Vrste peptida
Šta peptidi rade za kožu?
Kako ih koristiti u svakodnevnoj rutini
Da li ste spremni za zdravu, mladalačku kožu? Idemo!Šta su peptidi?

Jednostavno rečeno, peptidi su mali proteini, koji se nazivaju kratkim lancima aminokiselina. Proteini su dugi lanci aminokiselina, često sastavljeni od stotinu ili više aminokiselina u određenom nizu. Amino kiseline su gradivni blokovi svih proteina u telu, uključujući važne proteine kao što su kolagen i elastin. U organizam ih unosimo hranom bogatom proteinima kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi, grašak i orasi.

Naše telo koristi aminokiseline za izgradnju peptida i proteina.

Peptidi se nalaze u svim ćelijama i imaju mnoge biološke funkcije uključujući:

  • Antioksidans
  • Antimikrobno
  • Anti-inflamatorna akcija
  • Inhibicija enzima
  • Ćelijska signalizacijaPeptidi se dodaju formulama za negu kože kako bi se ove aktivnosti usmerile na kožu. Imaju višestruko dejstvo, deluju istovremeno na više načina na koži.Vrste peptida

Različiti peptidi se dodaju preparatima za negu kože kako bi ciljali specifične procese u koži i smanjili znake starenja. Studija iz 2009. podelila je peptide za negu kože u 4 kategorije: neurotransmiteri, signalni peptidi, peptidi nosači i inhibitori enzima. Novija istraživanja naglašavaju važnost njihovog antimikrobnog delovanja.


Pogledajmo svaku kategoriju posebno:

Neurotransmiteri - ova kategorija uključuje botoks i druge injekcione peptide i artiljerijske heksapeptide koji imaju sličnu aktivnost.
Signalni peptidi - ovo su najčešći peptidi koji se nalaze u kozmetičkim preparatima i smatraju se prirodnim faktorima rasta. Oni stimulišu proizvodnju strukturnih proteina kao što su kolagen i elastin.
Peptidi nosači – ovi peptidi prenose hranljive materije do kože, kao što su magnezijum i bakar. Prva primena transportnih peptida bila je u formulama za zarastanje rana, ali u novije vreme se koriste i za smanjenje finih linija i bora.
Inhibitori enzima – ovi peptidi inhibiraju enzime koji ubrzavaju starenje, kao što su kolagenaza, koja razgrađuje kolagen, i elastaza, koja razgrađuje elastin, kako bi usporila razgradnju ovih ključnih proteina.
Antimikrobni peptidi - ova kategorija peptida smanjuje upale i jača kožnu barijeru. Neke studije ukazuju na antimikrobne peptide kao efikasan tretman za atopijski dermatitis.
Deco-Lift
Šta peptidi rade za kožu? 


Poznato je da peptidi u preparatima za negu deluju umirujuće i na taj način poboljšavaju funkciju i izgled kože.

Prednosti peptida:

Osvetljenje i izglađivanje kože
Povećanje kolagena i elastina
Izglađivanje finih linija i bora
Promovisanje zdravlja kože
Stimulacija prirodnih faktora rasta
Jačanje barijere kože
Izjednačite ten i smanjite hiperpigmentaciju
Hidratacija kože
I još više!


OSVEĆAVANJE KOŽETupa koža je znak starenja i nagomilavanja mrtvih ćelija. Zajedno sa pilingom, peptidi mogu prodrijeti u kožu i promovisati hidratiziranu, zdravu i blistavu kožu.

POVEĆANJE KOLAGENA I ELASTINA

U procesu starenja smanjuje se proizvodnja kolagena i povećava se njegova razgradnja, što dovodi do gubitka čvrstoće kože. Lokalni peptidi smanjuju gubitak kolagena, stimulišu njegovu proizvodnju, povećavaju hidrataciju, čineći kožu čvršćom i elastičnijom.

U studiji iz 2019. pokazalo se da peptidi povećavaju sadržaj vode u epidermisu i poboljšavaju elastičnost kože nakon 28 dana upotrebe. Takođe, pokazalo se da lokalni peptidi deluju brže od oralnih peptidnih zamena.SMANJENJE FINIH LINIJA I BORA

Jedan od najočiglednijih znakova starenja je pojava finih linija i bora, koje su rezultat razgradnje proteina i gubitka hidratacije. Studija iz 2020. godine posmatrala je efekat peptida protiv starenja i pokazala značajan efekat na bore za samo dve nedelje upotrebe.Kako koristiti peptide u svakodnevnoj nezi?

Uključite peptide u svoju svakodnevnu rutinu nege, a za dodatni efekat koristite proizvode koji kombinuju peptide sa drugim aktivnim sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, vitamin C, niacinamid, retinol i drugi.

 

SERUMISerum obogaćen peptidima je odličan način da iskoristite sve prednosti peptida, zajedno sa drugim hidratantnim i hranljivim sastojcima. Nanesite serum na čisto lice i sačekajte nekoliko minuta da se potpuno upije pre sledećeg koraka vaše rutine.

NassifMD® Age Defiing Eie Reneving Serum sadrži argirelin, napredni heksapeptid, koji se često naziva botoksom u bočici. Omekšava izrazne linije, čineći ih manje vidljivim i poboljšava izgled kože oko očiju. Takođe sadrži Eieseril® rastvor B, kompleks tetrapeptida, koji pomaže u smanjenju nadutosti i tamnih krugova oko očiju.


Eye Renewal Serum


HIDRATORI

 

Takođe možete uključiti peptide kao deo vaše rutine hidratacije. S obzirom na to da hidratantne kreme normalno zadržavaju vlagu u koži, one sa dodatnim peptidima još više povećavaju hidrataciju i doprinose mladalačkom izgledu kože.

NassifMD® Soft Focus hidratantna dnevna krema je odličan izbor za dnevnu kremu. Ova formula sadrži Cristalide™, bioharmonični peptid koji promoviše zdrav sjaj kože. Soft Focus hidratantna dnevna krema takođe sadrži hijaluronsku kiselinu za hidrataciju i omekšavanje finih bora, niacinamid za smanjenje upale i zaštitu kože i ekstrakt crvene deteline za pročišćavanje i balansiranje kože.Pilingi i pilingi

 

Drugi način da se peptidi unesu u negu kože je kroz specijalno dizajnirane pilinge i pilinge. Ovi proizvodi uklanjaju mrtve ćelije kože i isporučuju peptide u dublje slojeve, podstičući obnavljanje ćelija i zdravu, blistavu kožu.

NassifMD® Micro-Spa Radiance Resurfacing Peel je odličan primer kako dodati peptide pilingu inspirisanom banjom. Korak 1 je maska sa vitaminom C koja sadrži Dermakil, peptid protiv starenja koji obnavlja kožnu barijeru. Korak 2 je aktivirajući gel sa alfa-hidroksi kiselinama za nežan piling.Cela kolekcija peptida NassifMD® dostupna je preko Revel-a:

Deco-Lift kompleksni serum za učvršćivanje vrata sa peptidima i DMAE
Hidro-Screen za usne serum za obnavljanje očiju protiv starenja sa peptidima dvostrukog dejstva
Micro-Spa Radiance Resurfacing Peel

NassifMD® Soft Focus hidratantna dnevna krema napravljena kao tretman za zamagljivanje bora sa HA, 10% askorbinske kiseline i peptida.Dajte peptidima šansu i počnite da uživate u zdravoj, hidriranoj koži sa mladalačkim sjajem sa manje linija i bora.