Sve šta treba da znate o alfa hidroksi kiselinama!

Sve šta treba da znate o alfa hidroksi kiselinama!

 

 

Alfa hidroksi kiseline su jedni od najčešće propisivanih i efikasnih pilinga u kozmetici, zahvaljujući svojoj ulozi u osvetljavanju kože i smanjenju bora. Ovde ćete saznati sve o glikolnoj, mlečnoj i drugim aha kiselinama.

Kada se pomene hemijski piling, prvih sto ljudi često pomisli na agresivne tretmane, nakon kojih koža ostaje iritirana i crvena. Međutim, vremena su se promenila i danas imamo na raspolaganju čitav niz preparata sa glikolnom i mlečnom kiselinom, koji su nežni i efikasni.

Pored profesionalnih tretmana u ordinacijama i salonima, aha kiseline se dodaju i serumima, kremama i sredstvima za čišćenje koje se koriste kod kuće.

 

Šta su AHA?

 

Tri najčešće grupe kiselina za piling su alfa, beta i polihidroksi kiseline. Sa toliko izbora na tržištu, laiku može biti teško da razume i odabere pravi preparat za sebe. Ono što izdvaja aha kiseline je činjenica da su rastvorljive u vodi i deluju na površini kože. BHA kiseline su rastvorljive u ulju i prodiru dublje, zbog čega su standard u lečenju akni (jedna od najčešće korišćenih je salicilna kiselina). PHA imaju veću molekularnu težinu i stoga su nežniji od AHA pri pilingu kože.

 

 

Najpoznatije alfa hidroksi kiseline koje se koriste u proizvodima za negu kože su glikolna i mlečna kiselina. Glikolna kiselina se dobija iz šećerne trske, dok je mlečna kiselina obično sintetička. Oba imaju malu molekularnu težinu i lako prodiru u kožu. Druge AHA kiseline koje se nalaze u proizvodima za negu kože su jabučna, limunska i vinska kiselina, koje se često nazivaju voćnim kiselinama zbog izvora u kojima se nalaze.

 

Koje su prednosti alfa hidroksi kiselina?

Alfa hidroksi kiseline su odlične za uklanjanje mrtvog spoljašnjeg sloja kože, ostavljajući kožu mekšom i ravnomernijim tonom. AHA pomažu u izjednačavanju pigmentacijskih nepravilnosti uzrokovanih melazmom i proceduralnim hiperpigmentacijama. AHA takođe stimulišu proizvodnju sopstvenog kolagena kože.

 

Glikolna kiselina je posebno efikasna za piling. Najčešće se koristi u proizvodima protiv starenja i profesionalnim pilingima.

 

 

Mlečna kiselina je manje iritantna od glikolne kiseline. Osim što stimuliše obnavljanje ćelija i čisti pore, mlečna kiselina hidrira i održava barijeru kože.

Voćne kiseline iz porodice AHA, kao što su limunska i jabučna, smatraju se najnežnijim zbog svoje veće molekularne težine i najbolje deluju u kombinaciji sa glikolnom i mlečnom kiselinom.

Mogu li da koristim AHA kiseline?

Većina ljudi, čak i oni sa osetljivom kožom, mogu da koriste AHA ako znaju kako. Kiseline ne deluju kao retinoidi koji popravljaju kožu promovišući upalu. Oni razgrađuju gornji sloj ćelija kako bi stimulisali regeneraciju. Takođe, kožu ne oštećuju abrazivi kao kod mehaničkog pilinga, pa ako imate osetljivu kožu, kiseline su pametan izbor, ali ih ipak treba postepeno uvoditi u dnevnu rutinu.

Jastučići za detoksikaciju Dr. Nassif sadrži salicilnu, mlečnu i glikolnu kiselinu i idealan je dodatak svakodnevnoj rutini nege.

  • nežno uklanjaju sve tragove šminke i svakodnevne nečistoće
  • oni dubinski čiste kožu i uklanjaju mrtve ćelije kože
  • pomaže u čišćenju pora i smanjenju veličine pora
  • pomažu u poboljšanju teksture kože i smanjenju pojave finih linija i bora
  • pružaju antioksidativnu zaštitu, ujednačavaju i osvetljavaju ton kože
  • pomažu u hidrataciji kože i smanjenju upale

Microspa radiance resurfacing piling omogućava vašoj koži da se oseća kao da imate spa tretman.

  • ovaj inovativni tretman sadrži vitamin C, AHA, BHA kiseline i peptide za transformaciju kože
  • pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija kože, prljavštine i čisti pore
  • poboljšava izgled i strukturu kože
  • smanjuje pojavu finih linija i bora, posvjetljuje i ujednačava ton kože
  • pruža snažnu antioksidantnu zaštitu
  • pomaže u optimizaciji funkcije barijere kože
  • može se koristiti 1-2 puta nedeljno