Sve šta trebate znati o AHA i BHA kiselinama

Sve šta trebate znati o AHA i BHA kiselinama

 

AHA (alfa hidroksi kiseline) i BHA (beta hidroksi kiseline) proizvodi postaju sve popularniji u svetu nege koe zbog svojih mnogobrojnih blagodati. Ali pre nego to se upustite u njihovu upotrebu, vano je razumeti njihovu ulogu, kako ih koristiti i koji su njihovi potencijalni uinci na kou. Donosimo kljune stvari koje trebate znati o AHA i BHA proizvodima.

Sve ta trebate znati o AHA kiselinama

Alfa-hidroksi kiseline, poznate kao AHA kiseline, predstavljaju kljuni sastojak u mnogim proizvodima za negu koe, a njihova mona svojstva omoguuju dubinsko išćenje i revitalizaciju koe. Ova vrsta kiselina, takođe poznata kao hemijski pilinzi, igraju kljunu ulogu u posticanju eksfolijacije koe, to omoguava koi da se oslobodi mrtvih elija i obnovi se, ostavljajui je zdravom i mladolikom. AHA kiseline mogu biti kljune u reavanju brojnih konih problema, ukljuujui fleke od sunca, smeđe oiljke od akni i fine bore. Ako elite postii blistav, ujednaen ten i istaknuti prirodni sjaj vae koe, AHA kiseline su savren izbor.

Preporučena najveća koncentracija AHA kiselina za svakodnevnu upotrebu iznosi 15%, no treba biti oprezan jer na tritu postoje proizvodi s koncentracijama ak do 30%. Vano je koristiti ih umereno i razumno, naroito ako niste upoznati s njihovim delovanjem. U tom sluaju, preporuujem konsultaciju sa strunjakom. U profesionalnim poliklinikama/ordinacijama koje imaju kontrolisane uslove za tretmane koe, koncentracije AHA kiselina mogu dosei i do 70%. Naješće korišćene AHA kiseline su glikolna i mlena kiselina, dok se manje koriste grožđana, jabuna i limunska kiselina.

Sve to trebate znati o BHA kiselinama

Beta-hidroksi kiselina, poznatija kao BHA kiselina, predstavlja neizostavan sastojak u mnogim proizvodima za negu koe, posebno kod koe sklonije aknama i neistoama. Salicilna kiselina, jedina kiselina iz ove grupe, svojom monom formulom ciljano deluje na kou, reavajui niz problema koje druge kiseline ne mogu.

Jedinstvena sposobnost BHA kiseline lei u njenoj dubinskoj penetraciji u kou. To znai da BHA kiselina prodire u dublje slojeve koe, deluje iznutra prema spolja, ciljajui viak sebuma, neujednaeni ten, zapuene pore, bore i crvenilo. Ova kiselina posebno je uinkovita u borbi protiv akni i neistoa, to je ini nezamenjivim sastojkom u proizvodima za negu problematine koe.

Preporuena maksimalna koncentracija BHA kiseline je 2%, to je dovoljno da se postigne uinkovitost u tretiranju konih problema, ali se istovremeno izbegavaju mogua neeljena dejstva. Vano je napomenuti da kiseline poput BHA nisu namenjene svakodnevnoj upotrebi, jer mogu poveati

osjetljivost koe i uiniti je ranjivijom na spoljne uticaje, posebno na UV zraenje. Uz pravilno korišćenje i savetovanje sa dermatologom, BHA kiselina moe biti izuzetno delotvorna u reavanju raznih konih problema, ostavljajui kou istom, sveom i zdravom.

Glavne razlike između AHA i BHA kiselina

AHA (alfa-hidroksi kiseline) i BHA (beta-hidroksi kiseline) su dva glavna tipa kiselina koje se koriste u kozmetikim proizvodima za negu koe. Iako obe imaju svoje prednosti i ciljeve, postoje kljune razlike koje ih ine jedinstvenim i prilagođenim razliitim potrebama koe.

1. Delovanje:

AHA kiseline: Alfa-hidroksi kiseline deluju na povrini koe. One blago ljute gornji sloj epidermisa, uklanjaju mrtve elije i podstiu obnovu koe. AHA kiseline su najdelotvornije u poboljanju teksture koe, ujednaavanju tena i umanjivanju pojave hiperpigmentacija i bora.

BHA kiselina: Beta-hidroksi kiseline, posebno salicilna kiselina, deluju dublje u porama koe. One otapaju sebum i neistoe, istei pore i spreavajui pojavu akni, mitesera i drugih nepravilnosti. BHA kiseline takođe imaju protivupalno dejstvo, to ih ini idealnim za tretiranje upaljenih podruja i koe sklone aknama.

2. Dubina prodiranja:


AHA kiseline deluju povr
inski na kou, ljutei gornje slojeve epidermisa. BHA kiseline prodiru dublje u pore koe, istei ih iznutra prema spolja.

3. Indikacije:


AHA kiseline su idealne za suvu, zrelu ko
u i kou s hiperpigmentacijom i sitnim borama.

BHA kiseline su najdelotvornije kod masne, problematine koe sklone aknama, mitiserima i neistoama.

4. Uestalost upotrebe:

AHA kiseline esto se koriste u proizvodima za dnevnu upotrebu, dok se jae koncentracije koriste kao tretmani nekoliko puta nedeljno.

page2image38062944 page2image38063360 page2image38063568 page2image38264752

BHA kiseline su obino ukljuene u proizvode za svakodnevnu upotrebu, ali se mogu koristiti i kao tretmani nekoliko puta nedeljno, zavisno od potreba koe.

5. Fotootpornost:


AHA kiseline mogu pove
ati osetljivost koe na sunce, pa je vano koristiti ih u kombinaciji sa kremom sa

zatitnim faktorom.
BHA kiseline, poput salicilne kiseline, imaju manje izra
eno fototoksino dejstvo i mogu se koristiti tokom dana uz redovnu primenu krema za zatitu od sunca.

Ukratko, dok AHA kiseline ciljaju povrinske slojeve koe i fokusiraju se na teksturu i ton koe, BHA kiseline dublje prodire u pore, istei ih i spreavajui pojavu akni i nepravilnosti. Izbor između AHA i BHA kiselina zavisi od individualnih potreba i tipa koe, a kombinacija oba moe pruiti sveobuhvatan pristup nezi koe.

Revolucionarni Micro-spa Radiance Resurfacing Peel

U svetu beauty tretmana, potraga za proizvodom koji istovremeno prua sveobuhvatnu transformaciju koe esto moe biti izazovna. No, s dolaskom Micro-spa Radiance Resurfacing Peel-a, ta potraga moe biti stvar prolosti. Ovaj inovativni dvostepeni tretman ne samo da nudi transformaciju koe, vepostavlja novi standard u nezi koe.

 

to ovaj tretman ini tako posebnim?


Tajna lei u njegovom monom sastavu. Micro-spa Radiance Resurfacing Peel sadri idealnu kombinaciju sastojaka za potpunu transformaciju vae koe:

Vitamin C: Poznat po svojim antioksidativnim svojstvima, vitamin C je kljuan za postizanje svetlog i blistavog tena. Takođe pomae u borbi protiv slobodnih radikala, ime se titi koa od prevremenog starenja.

AHA i BHA kiseline: Ove kiseline su esencijalne za eksfolijaciju koe, pomaui u uklanjanju mrtvih elija koe, prljavtine i išćenju pora. Rezultat? Svetlija, glatka koa bez neistoa.

Peptidi: Kljuni za podsticanje obnove koe, peptidi pomau u poboljanju izgleda i strukture koe, smanjujui pojavu finih linija i bora.

page3image38184912 page3image38185328

Viestruke blagodati za kou
Micro-spa Radiance Resurfacing Peel nudi irok spektar blagodati za vau kou:

  • Poboljava izgled i strukturu koe: Redovna upotreba ovog tretmana dovodi do vidljivo glatke koe i blistavog tena.

  •  Smanjuje pojavu finih linija i bora: Zahvaljujui kombinaciji peptida i AHA/BHA kiselina, ovaj tretman ciljano deluje na smanjenje vidljivosti sitnih linija i bora.

  • Posvetljuje i ujednaava ton koe: Vitamin C i AHA kiseline deluju sinergijski kako bi posvetlili ten i ujednaili njegovu teksturu.

  • Prua snanu antioksidativnu zatitu: Vaa koa e biti zatiena od tetnih uticaja slobodnih radikala, ime se usporava proces starenja.

  • Optimizuje funkciju barijere koe: Ovaj tretman pomae u jaanju prirodne barijere koe, inei je otpornijom na spoljanje uticaje.

page4image38180960