Važnost UV zaštite: Saveti za zdravu kožu

Važnost UV zaštite: Saveti za zdravu kožu

 

Svakodnevno se suoavamo s razliitim pitanjima o nezi koe – kako reiti neistoe, kako smanjiti bore, kako se nositi s pigmentacijskim flekama i kako ouvati zdravlje koe. I dok su odgovori na ova pitanja individualni, postoji jedan kljuni korak koji strunjaci istiu kao apsolutno neophodan: redovna upotreba kreme sa zatitnim faktorom. Zato je baovo jedan od najvanijih koraka u nezi koe? Objasniemo u nastavku.

 

Zato je UV zatita najvaniji korak nege?

 

Uzimajui u obzir tetno delovanje sunevih zraka na kou, jasno je zato je UV zatita kljuni korak u svakodnevnoj nezi koe. Korišćenje kreme sa zatitnim faktorom ne samo da titi kou od oteenja izazvanih suncem, vetakođe pomae u ouvanju mladalakog izgleda koe i smanjenju rizika od ozbiljnih problema poput raka koe.

Postoje tri vrste UV zraka: UVA, UVB i UVC. UVC zraci ne dopiru do atmosfere, stoga ne utiu na nae zdravlje, dok nas UVA i UVB zraci mogu ozbiljno otetiti. UVB zraci su odgovorni za tamnjenje koe i preplanuli ten, ali isto tako mogu izazvati opekotine. UVA zraci su tetniji jer prodiru dublje u epidermis, ubrzavajui proces starenja koe, postiui razvoj alergija i netolerancije na sunce, stvarajui poremeaje pigmentacije.

Stoga, kako biste ouvali zdravlje i lepotu svoje koe, ne zaboravite da ukljuite kremu sa zatitnim faktorom u svoju svakodnevnu rutinu nege koe. Vaa koa e vam biti zahvalna!

Negativni aspekti suneve svetlosti
Suneva svetlost koja dopire do nae koe sastoji se od UVA i UVB zraka. Ovi zraci mogu uzrokovati:

  • Rak koe: UVA i UVB zraci mogu uzrokovati rak koe, to se moe primetiti kroz dramatian porast broja sluajeva u svetu.

  • Bre starenje koe: Sunevi zraci su odgovorni za vie od 90% prievremenih znakova starenja koe, ukljuujui bore, hiperpigmentaciju, gubitak tonusa, proirene pore i oputenu kou.

  • Pogoranje drugih stanja koe: Sunevi zraci mogu pogorati razliite probleme sa koom, ukljuujui upalu, crvenilo, fleke nakon akni i dehidrataciju koe.

  • Ponitenje nege koe: Bez zatite od sunca, sav trud i novac uloen u negu koe moe biti uzaludan. Aktivni sastojci, poput kiselina i retinola, mogu uiniti kou osetljivijom na suneve zrake, to moe dovesti do pogoranog stanja koe.

 

Sve to trebate znati o zatiti SPF-om

 

Sun Protection Factor (SPF) odnosi se na vremenski period tokom kojeg nas određeni proizvod titi od sunevih zraka, spreavajui tako pojavu crvenila na koi i opekotina od sunca. Na primer, ako koristite proizvod s SPF-om 30, znai da ete biti zatieni 30 puta due nego kada ne biste koristili zatitu. SPF 50 znai da moete biti izloeni UV zraenju 50 puta due da biste dobili opekotine od sunca.

Bez obzira na nivo zatite koju koristite, vano je ponovno nanositi proizvod svaka dva sata kako bi se osigurala kontinuirana zatita. Takođe, proizvod treba naneti odmah nakon plivanja, brisanja pekirom ili znojenja kako bi se osigurala delotvorna zatita od sunevih zraka.

 

Pravilna upotreba proizvoda sa UV zatitom


Pravilna upotreba proizvoda sa UV zatitom kljuna je za ouvanje zdravlja i lepote koe. Evo

nekoliko saveta kako pravilno koristiti proizvode s UV zatitom:

  • Nanesite ga svakodnevno: Bez obzira na vremenske uslove, redovno nanesite proizvod s UV zatitom na lice, vrat i druge izloene delove tela.

  • Nanesite ga pre izlaska iz kue: Proizvod s UV zatitom treba naneti najmanje 15-30 minuta pre izlaganja suncu kako bi imao vremena da se apsorbuje u kou.

  • Nanesite ga u obilnoj koliini: Nanesite dovoljno proizvoda da prekrije sve delove koe koji e biti izloeni suncu. Preporuena koliina je oko 2 mg/cm2 koe.

  • Nanesite ga ak i kada je oblano: UV zraci prodiru kroz oblake, stoga je vano koristiti proizvod s UV zatitom ak i kada je oblano.

  • Koristite ga ak i u hladu: ak i kada ste u hladu, UV zraci mogu otetiti kou, stoga nanesite proizvod s UV zatitom i kada ste u hladu.

  • Koristite ga uz dodatne mere zatite: Osigurajte dodatnu zatitu od sunca noenjem eira, sunanih naoara, odee s dugim rukavima i traenjem hladnijih podruja za boravak.

  • Potraite proizvod s odgovarajuim SPF faktorom: Odaberite proizvod s SPF faktorom koji odgovara vaem tipu koe i uslovima u kojima ete biti izloeni suncu.

    Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF 37

    Kada je u pitanju nega koe, zatita od sunevih zraka je kljuna, posebno kada su u pitanju UVA i UVB zraci koji mogu izazvati ozbiljna oteenja koe. U tom kontekstu, Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF -37 predstavlja izvrstan proizvod koji prua sveobuhvatnu zatitu od tetnih sunevih zraka.
     

Sveobuhvatna zatita

Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF -37 formulisan je kako bi pruio visok nivo zatite od UVA i UVB zračenja, ime se smanjuje rizik od opekotina, oteenja koe i prievremenog starenja uzrokovanog izlaganjem suncu. Sa SPF faktorom od 37, ovaj losion osigurava snanu zatitu od sunevih zraka tokom celog dana.

 

Prilagođen Razliitim Tipovima Koe

 

Light Day Sunscreen Broad Spectrum namenjen je svim tipovima koe, to ga ini idealnim izborom za svakog ko eli uivati u sunanom danu bez brige o oteenju koe. Bez obzira imate li suvu, masnu, osetljivu ili kombinovanu kou, ovaj losion prua potrebnu hidrataciju i zatitu.

 

Siguran za Koritenje Nakon Tretmana

 

Jedna od kljunih prednosti Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF -37 je njegova sigurnost za korišćenje nakon razliitih tretmana koe. Bez obzira jeste li proli kroz tretmane kiselinama, mikrodermoabrazije, tretmane laserima ili depilaciju, ovaj losion je nean prema koi i nee izazvati iritaciju ili oteenja.

 

Hidratantna i Anti-Age krema

Osim zatite od sunevih zraka, Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF -37 takođe deluje kao hidratantna krema i anti-age tretman. Njegova formula obogaena je sastojcima koji podstiu hidrataciju koe i smanjuju pojavu finih linija i bora, pruajui tako dodatnu negu i obnovu koe.

 

Pogodan za svakodnevnu upotrebu

Sa obzirom na svoje blage formulacije i svestranu primenu, Light Day Sunscreen Broad Spectrum SPF -37 idealan je za svakodnevnu upotrebu. Nanesite ga ujutru kao poslednji korak svoje jutarnje rutine nege koe kako biste osigurali potrebnu zatitu od sunevih zraka tokom celog dana.