Vitamin C ili retinol? Ili oboje?

Vitamin C ili retinol? Ili oboje?

U svijetu skincare rutine u posljednje vrijeme se nameće pitanje treba li koristiti vitamin C ili retinol. Oba sastojka su visoko delujući u rešavanju najčešće problematike poput finih linija i bora, neujednačenog tena, proširenih pora te drugih znakova starenja kože.

Međutim, treba li uopće birati između ova dva sastojka?

Možete li imati benefit oba u vašoj skincare rutini? Naravno da možete, nastavite čitati i saznat ćete kako i zašto.

 

U ovom članku odgovaramo na pitanja:

 

 Šta je to retinol?

 Šta je vitamin C?

 Mogu li se koristiti zajedno?

 Najbolji način za upotrebu oba preparata.

 

 

Pa da krenemo.

 

 

"MUST HAVE" SASTOJCI ZA NEGU KOŽE: RETINOL I VITAMIN C

Vitamin C i retinol su na vrhu lestvice sastojaka potrebnih za zdravlje kože. Oba su jaki antioksidansi potrebni za održavanje strukture, funkcije i zaštite kože.

Najčešće ih nalazimo kao glavne sastojke seruma.

Pa saznajmo šta su i koje su im prednosti.

ŠTA JE RETINOL?

Retinol spada u kategoriju retinoida, u kojima su svi aktivni oblici vitamina A. Najpoznatiji je topički anti-age sastojak, koji poboljšava izgled kože i usporava pojavu znakova starenja. Za ovu kozmetičku svrhu je odobren od strane FDA, a u dermatologiji se propisuje u sklopu standarnog protokola za lečenje akni.

Vitamin A deluje u ekspresiji gena, rastu stanica te diferencijaciji. Epidermis stalno odbacuje mrtve stanice i stvara nove, a za to mu je prijeko potreban vitamin A. Lokalna aplikacija podupire formaciju novih stanica kože.

PREDNOSTI RETINOLA

Lokalni tretmani retinolom vidno poboljšavaju zdravlje stanica epidermisa i dermisa, što je potvrđeno biopsijama i slikovnim metodama.

Prednosti retinola su:

smanjuje bore - retinol je jedan od najefikasnijih lokalnih sastojaka za usporavanje znakova starenja povećanjem ćelijske obnove. Nove ćelije pomažu da koža izgleda mlađe i zdravije.

- poboljšava strukturu kože - retinol stimuliše gene koji proizvode kolagen, glavni građevinski protein kože. Takođe inhibira njegov raspad.

- povećava hidrataciju kože - retinol pomaže koži da zadrži vlagu jer stimuliše proizvodnju kolagena i jača kožnu barijeru

- štiti kožu - epidermis je deo kože koji se sastoji od svega nekoliko slojeva ćelija koje štite telo od štetnih spoljašnjih uticaja. Retinol jača zaštitnu barijeru i štiti kožu od zagađenja, UV oštećenja i gubitka vode. Takođe deluje kao antioksidans.

- podstiče blistav, ujednačen ten - retinol sprečava i leči akne, ujednačava ton kože stimulišući obnavljanje ćelija i štiti od spoljašnjih uticaja

 

 

 

ŠTA JE VITAMIN C?

Vitamin C je esencijalni vitamin kojeg nalazimo u ljudskom telu, a najveća mu je koncentracija u koži. Spoljašnji sloj kože, epidermis, sadrži najveći nivo vitamina C u ćelijama.

Visoka koncentracija vitamina C u koži deluje kao antioksidans, podstiče proizvodnju kolagena i održava zdravu barijeru. Niže koncentracije vitamina C nalaze se u koži oštećenoj sunčevim zračenjem.

Dijeta je glavni izvor vitamina C, ali se može koristiti i lokalno za dodatni efekat.

 

 

PREDNOSTI VITAMINA C

Lokalni vitamin C sprečava prerano starenje, posebno kada je njegov nivo u koži ispod optimalnog nivoa. Rastvorljiv je u vodi, pa ga je potrebno formulisati tako da može da prodre kroz barijeru kože.

 

Pednosti vitamina C:

Proizvodnja kolagena - vitamin C je kofaktor za izgradnju kolagena, koji je važan za strukturu kože i hidrataciju. Bez dovoljno vitamina C, novi kolagen se ne može stvoriti.

 

Antioksidativna zaštita - vitamin C je najrasprostranjeniji antioksidans u koži, štiti je od oštećenja slobodnih radikala, toksina i UV zračenja, čime pomaže u funkcionisanju barijere.

 

Smanjuje sintezu melanina - vitamin C smanjuje proizvodnju melanina, koji je odgovoran za pojavu hiperpigmentacije, kao što su staračke pege

 

Genrealno, vitamin C znači hidrirati, ujednačenu kožu sa manje bora i znakova starenja.

 

MOŽETE LI KORISTITI RETINOL I VITAMIN C ZAJEDNO?

Koristite retinol i vitamin C kao deo nege kože i rutine protiv starenja. Vitamin C ima slične prednosti kao i vitamin A (retinol), ali je važno naglasiti da su oba hranljiva sastojka neophodna za zdravlje kože i da imaju različite mehanizme delovanja unutar nje.

Deluju na isti problem kože, ali na drugačiji način, tako da možete očekivati bolji efekat ako ih koristite zajedno.

Dve studije su pratile efekat kombinacije vitamina C i retinola kod žena u postmenopauzi i pokazale su da je došlo do delimične regresije oštećenja kože uzrokovanih starenjem i sunčevim zračenjem.

 

KAKO KORISTITI RETINOL I VITAMIN C

Sada je vrijeme da saznamo kako koristiti zajedno retinol i vitamin C za najbolje rezultate, prema preporuci plastičnog i rekonstruktivnog kirurga.

 

Dr Nassif preporučuje koristiti vitamin C i retinol svaki dan, ali u različito vrijeme, vitamin C ujutro i serum s retinolom navečer.

 

 

Retinol je visokoučinkovit nutrijent. S obzirom da pojačava osjetljivost na sunce, preporučuje ga se koristiti kao dio noćne njege. Kako biste izbjegli iritaciju potrebno ga je uvoditi postepeno, počevši od nekoliko puta tjedno do svaki dan. Također je odličan za problematiku masne i kože sklone aknama.

Ujutro koristite vitamin C serum kako biste dodatno zaštitili vašu kožu tijekom dana. Obavezno uključite i kremu s SPF faktorom u vašu rutinu, pogotovo ako ste večer prije koristili retinol.

 

Naši proizvodi sa ranije opisanim sastojcima su

 

HydroGel Nassif 

 

NassifMD Hydro-Gel sa hijaluronskom kiselinom i retinolom

sadrži inovativni oblik retinola, Hi-Retin, gde je retinol vezan za hijaluronsku kiselinu. Hijaluronska kiselina prodire u kožu i hidrira je, isporučujući retinol tamo gde je najpotrebniji. Ovaj hidro-gel serum, na bazi vode, dizajniran je da stimuliše dejstvo retinola na kožu, da hidrira kožu, smanji fine linije i bore i otkrije blistav, mladalački izgled..

 

 

Kada su u pitanju vitamin C i retinol, ne morate da birate. Oba su esencijalni hranljivi sastojci i prirodno se nalaze u koži. Lokalnom primenom unosimo ih direktno u kožu gde dolazi do procesa starenja.

 

Važno je koristiti vitamin C serum ujutru i retinol uveče da biste maksimizirali njihove prednosti. Primetićete značajno poboljšanje zdravlja i izgleda kože i uživaćete u blistavom, ujednačenom tenu, što je san svih nas.