Kako starimo, naša koža prolazi kroz mnoge promjene. Koža može postati suša, tanja i manje elastičana, što dovodi do bora, finih linija i staračkih mrlja I pjega. Kao odgovor na ove promjene kože, preporučuje se korištenje kozmetike protiv starenja(anti-age kozmetika) kako bi izgledali I osjećali se bolje. Anti-age proizvodi preporučuju se I koristiti preventivno kako bi koža ostala što dulje mlada te kako bi spriječili I odgodili pojavu finih linija I bora.  Ovi proizvodi su dizajnirani da pomognu u smanjenju izgleda starenja i da koži vrate mlađi izgled.

 

Šta je anti-age kozmetika?

 

Kozmetika protiv starenja je skup proizvoda dizajniranih da pomognu u smanjenju vidljivih znakova starenja na koži. Oni mogu uključivati širok spektar proizvoda kao što su kreme, serumi, kreme za područje oko očiju i maske. Mnogi od ovih proizvoda sadrže sastojke koji pomažu u povećanju proizvodnje kolagena, poboljšavaju hidrataciju kože i smanjuju pojavu finih linija i bora.

 

Koje su prednosti kozmetike protiv starenja?

 

  1. Smanjenje pojave finih linija i bora: Jedna od primarnih prednosti anti-age kozmetike je njihova sposobnost da smanje pojavu finih linija i bora. Mnogi od ovih proizvoda sadrže sastojke poput retinola, hijaluronske kiseline i peptida koji mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju elastičnosti kože.
  2. Poboljšanje hidratacije kože: Kako starimo, naša koža postaje suha, što može pogoršati pojavu finih linija i bora. Kozmetika protiv starenja može pomoći u poboljšanju hidratacije kože, što može pomoći u smanjenju pojave ovih znakova starenja.
  3. Posvjetljivanje tena: Kako starimo, naša koža može postati siva I bez sjaja. Kozmetika protiv starenja može pomoći da se posvijetli ten i vrati mladalački sjaj koži.
  4. Zaštita od daljnjeg oštećenja: Mnogi anti-age proizvodi sadrže antioksidante i druge sastojke koji mogu pomoći u zaštiti kože od daljnjeg oštećenja slobodnih radikala i drugih stresora iz okoline.

 

 

Izbor prave anti-age kozmetike.

 

Kada birate kozmetiku protiv starenja, važno je da tražite proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i problemima. Na primjer, ako imate suhu kožu, možda će vam najbolje odgovarati hidratantna krema koja sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline ili glicerina. Ako ste zabrinuti zbog finih linija i bora, možda ćete željeti da proizvod sadrži retinol ili peptide.

 

 

Vrlo je bitno I razumijevanje sastojaka anti-age proizvodia.

 

Retinol: Retinol je derivat vitamina A i pokazao se efikasnim u smanjenju pojave finih linija, bora i oštećenja od sunca. Retinol je moćan sastojak, tako da je važno postepeno ga uvoditi u rutinu kako bi se izbjegle moguće iritacije.

Vitamin C: Vitamin C je moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala i potiče proizvodnju kolagena. Takođe je odličan za posvjetljivanje tena.

Hijaluronska kiselina: Hijaluronska kiselina je moćan humektant koji može zadržati do 1000 puta svoju težinu u vodi, što je čini odličnim sastojkom za hidrataciju. Može pomoći da se koža napuni i smanji izgled finih linija i bora.

Peptidi: Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji mogu pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i poboljšanju elastičnosti kože. Oni su odličan sastojak za smanjenje pojave finih linija i bora.

Zaštita od sunca: Oštećenje od sunca je jedan od primarnih uzroka preranog starenja kože, tako da je svakodnevno korištenje kreme sa SPFom ključno za zaštitu kože.